23.04.2009

Trei fiole cu viruşi periculoşi, dispărute de la un institut al Armatei SUA

Dispariţia unor fiole cu viruşi periculoşi de la institutul de cercetare biologică al Forţelor terestre din SUA, de la Fort Detrick, statul Maryland, a determinat demararea unei investigaţii a armatei americane, relatează CNN.

Potrivit anchetatorilor, fiolele conţineau mostre de encefalită cabalină venezuelană, un virus care afectează caii şi care poate fi răspândit şi la oameni prin intermediul ţânţarilor. În 97 la sută din cazuri, oamenii, care au contractat virusul, suferă de simptome similare gripei, dar ar putea fi mortal în 1 la sută din cazuri, potrivit purtătoarei de cuvânt a Institutului de Cercetare Medicală pentru Boli Infecţioase al Armatei, Caree Vander Linden. Există un vaccin eficient pentru boală şi nu a mai avut loc o epidemie în Statele Unite din 1971.

Fiolele s-au aflat peste zece ani la institutul de cercetare biologică al armatei, situat la Fort Detrick. Cele trei fiole erau între miile pe care le analiza un cercetător care s-a pensionat în anul 2004. În momentul în care un alt cercetător de la Fort Detrick a realizat un inventar al mostrelor omului de ştiinţă pensionat a sesizat dispariţia celor trei fiole.

Potrivit lui Vander Linden, în cadrul investigaţiei, cercetătorul pensionat şi un alt fost colaborator al institutului de cercetare de la Fort Detrick au cooperat cu anchetatorii pentru a căuta fiolele.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că investigatorii ştiu că în urmă cu câţiva ani un congelator, care conţinea mostre biologice, s-a defectat şi a trebuit ca toate fiolele să fie distruse în siguranţă. Nu a fost realizată însă o inventariere completă a ceea ce s-a aflat în congelator, înainte ca mostrele să fie distruse. Vander Liden a precizat că există "posibilitatea" ca fiolele să se fi aflat în congelator şi să fi fost distruse, dar acest aspect nu a fost clarificat.

Investigaţia a avut loc la două luni după ce activitatea de la institutul de cercetare de la Fort Detrick a fost sistată pentru a fi constituită o bază de date computerizată cu toate mostrele de viruşi. Potrivit oficialilor, inventarierea se va finaliza în vară şi ar putea soluţiona misterul celor trei fiole dispărute.

sursa: www.mediafax.ro

Semnificaţii istorice pentru ziua de 23 aprilie

1400 - Cu ajutorul lui Mircea cel Bătrîn, Alexandru cel Bun a fost înscăunat pe tronul Moldovei

1858 - S–a născut fizicianul Max Planck, întemeietorul Institutului de Fizică Teoretică, laureat al Premiului Nobel în 1918. Planck a pus bazele mecanicii cuantice. (m. 1947)

1910 - A fost fondat, la Bucureşti, Partidul Naţionalist Democrat.

2000 - Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din "Faust" de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

2007 - Scriitorul şi jurnalistul american David Halberstam, celebru pentru cronicile sale consacrate războiului din Vietnam, laureat al premiului Pulitzer, a murit. (n. aprilie 1934)

2007 - Fostul preşedinte rus, Boris Elţîn, a decedat. (n.februarie 1931)

sursa: http://www.mediafax.ro/cultura-media/semnificatii-istorice-pentru-ziua-de-23-aprilie.html?1



long time..no see..

Am lipsit o perioada de timp si mi'am parasit prietenul meu blogul pentru o mini vacanta de sarbatori. Si in tot acest timp am observat ca Pastele nu mai e ce era odata cand eram eu copilas..e uimitor cum se duc traditiile odata cu trecerea timpului si cum oamenii raman pasivi la aceasta schimbare, schimbare care ne schimba de altfel si noua valorile ca oameni...ne pierdem prin mancare, bautura si distractie si ne indreptam privirea si sentimentele poate prea rar spre radacinile noastre..spre divinitate..o sa mai scriu despre asta insa acum vreau sa imi reiau activitatea si sa vedem ce semnificatii istorice are ziua de 23 aprilie...la treaba! :)

PNL şi PSD nu o vor pe Roberta

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, ar putea fi victimă colaterală în scandalul legat de construirea unui aeroport la Braşov.

PSD, prin vocea lui Eugen Nicolicea, a cerut, nici mai mult, nici mai puţin revocarea sa, în vreme ce liberalii, prin Bogdan Olteanu, au solicitat un avertisment sau interdicţia de a participa, timp
de 15 zile, la lucrările Camerei.

Motivul supărării este că, fără a avea votul deputaţilor, Roberta Anastase a retrimis, marţi, la comisie o ordonanţă a guvernului Tăriceanu referitoare la construirea unui aeroport la Braşov. De altfel, imediat după această decizie, liderii grupurilor parlamentare au hotărât că dezbaterea trebuie reluată.

Cu toate acestea, în şedinţa de ieri, desfăşurată în absenţa Robertei Anastase, colegul său de partid Ioan Oltean a evitat să pună în dezbatere ordonanţa, mai ales că PDL nu o susţine. „Preşedinta a recunoscut că a încălcat Regulamentul”, a obiectat, fără succes, deputatul PNL Eugen Nicolăescu. Ministrul pentru IMM-uri, PSD-istul Constantin Niţă, a fost chiar mai agresiv. „Chiar să nu mai avem onoare? Un preşedinte al Camerei să nu-şi respecte cuvântul? Dumneavoastră cum vreţi să dezvoltaţi turismul
? Cu ce vreţi să-l faceţi, cu căruţa? Autostrăzi nu vreţi, aeroport nu vreţi, cum vreţi să dezvoltaţi ţara asta?”, s-a revoltat Niţă. Până la urmă, scandalul s-a încheiat din cauza lipsei de cvorum.

sursa: evz.ro

Turiştii români vor putea vota din străinătate

Cetăţenii români care vor dori să voteze la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009 vor putea să o facă şi în situaţia în care se află temporar în străinătate, informează Ministerul Afacerilor
Externe. Aşadar, turiştii vor putea vota şi ei.


Pentru alegerile din 7 iunie, MAE organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare pentru a da cetăţenilor români din străinătate posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot.

MAE atenţionează că, potrivit legislaţiei în vigoare, cetăţenii români care se înscriu pe listele de vot dintr-un alt stat membru nu vor mai avea dreptul să voteze la alegerile europarlamentare din România, ei trebuind să-şi exercite votul la scrutinul organizat de statul pe ale cărui liste s-au înregistrat.

Cetăţenii români pot vota în străinătate pe baza următoarelor documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu

temporar, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic. Indiferent de tipul actului de identitate folosit, acesta trebuie să fie valabil.

Ei se pot prezenta la orice secţie de votare organizată în străinătate de misiunile diplomatice sau oficii consulare ale României şi sunt înscrişi în listele electorale suplimentare.

MAE a demarat o campanie de informare a cetăţenilor români din afara graniţelor ţării privind procedura de votare pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009.

sursa: evz.ro

Băsescu trimite ONG-urile la televizor

Preşedintele a transmis ONG-urilor că dezbaterea pe Coduri s-a făcut de specialişti, dar poate continua dacă face rating mai mare decât Becali.

După o discuţie începută cu scântei, preşedintele Traian Băsescu a trimis ieri ONG-iştii care cer oprirea pentru câteva luni a Codurilor juridice în parlament, pentru a fi dezbătute public, să meargă să le disece la televizor. Cu avertismenul ironic că televiziunile ar putea să-i prefere pe Gigi Becali sau Florin Călinescu. „Dezbaterea publică poate exista şi acum. Eu nu critic pe nimeni, dar în mod categoric mai mult rating face Gigi Becali decât o dezbatere despe Coduri la televizor. E mult mai interesant să îl ai pe Florin Călinescu. Singurul lucru pe care îl vedem e «opriţi Codurile»”, s-a plâns preşedintele.

Concluziile şefului statului, după întâlnirea de la Cotroceni cu reprezentanţii a peste 20 de ONG-uri, i-au permis şi o răfuială cu Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, care îi transmiseseră că prea „se grăbeşte” şi „are probleme cu termenele”, deşi UE nu a impus o asemenea condiţie. „Poate nu e informat”, a comentat Vanghelie.

Codurile de Ferentari

„Toţi declarăm că le vrem, dar prea puţini fac eforturi să devină realitate. (...) Dezbaterea publică a avut loc cu specialiştii. Fiind nevoie de o pregătire deosebită, ea nu s-a desfăşurat în teritoriu, în sectorul 5, în Ferentari, în comuna Cleja, din judeţul Bacău, parlamentarii nu s-au dus cu ele în astfel de dezbateri publice. Probabil ar fi fost un lucru bun”, a replicat şeful statului.

Încrederea lui Băsescu în ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, nu a fost însă un argument convingător pentru reprezentanţii societăţii civile. „Suntem nemulţumiţi că termenul de dezbatere publică nu este înţeles încă nici de preşedinţie. Am primit o ofertă care ne-ar permite să participăm la dezbaterea din parlament, să oferim nişte păreri în comisii, dar asta nu înseamnă dezbatere publică”, a comentat la finalul întâlnirii Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei.

Practic, ONG-urile au cerut întreruperea pentru măcar şase luni a procedurilor din parlament, pentru ca societatea civilă să-şi poată formula opiniile pe marginea legilor. Preşedintele a dat de înţeles că le acceptă argumentele, le-a validat „buna-credinţă”, „entuziasmul” şi „inflexibilitatea unora”, dar a rămas la convingerea că „măcar Codul Penal şi Codul Civil ar fi păcat să nu treacă prin vot sau prin asumarea răspunderii până pe 15 mai”, pentru a avea în iulie un raport bun de la Bruxelles. Singura concesie a fost o reluare a discuţiilor în termenul de 20 de zile până la promulgare, pentru o eventuală întoarcere în parlament a legilor şi, până atunci, promisiunea comunicării prin intermediul consilierilor.

„Oferta” este înţeleasă însă diferit la Cotroceni şi în societatea civilă. Dacă ONG-iştii au ieşit cu impresia că li s-au propus şapte zile în care să-şi dezbată cu comisiile speciale din parlament obiecţiile la conţinut, varianta lui Băsescu este de „până la trei zile” de discuţii, preşedintele declarându-se „dispus” să discute „şapte zile, cum lea propus domnul Geoană”, doar „dacă este necesar”.

„Aţi venit pentru poză?”

De altfel, contrele au dat practic tonul întâlnirii de la Cotroceni. Prima ironie aruncată de preşedinte interlocutorilor săi a fost mulţumirea pentru „respectul arătat” după ce aceştia îl aşteptaseră aşezaţi pe scaune. „Ne întâlnim rar cu preşedintele şi nu avem exerciţiul protocolului”, a oferit Mircea Toma o justificare.

Schimbul de replici care a urmat a fost pe măsura deranjului. După ce i-a retezat scurt Indirei Crasnea „citirea luării de poziţie”, şeful statului le-a cerut reprezentanţilor societăţii civile să-i prezinte o listă cu amendamente. „Vreau să ştiu ce fel de discuţie urmează să facem”, a motivat Băsescu. „Avem o listă de amendamente pe care nu vrem să le dăm”, a intervenit Mircea Toma. Răspunsul l-a contrariat pe preşedinte, care a replicat scurt: „Dar pentru ce aţi venit acum, pentru poză?!”.

Dincolo de ostilitatea cu care a debutat întâlnirea, şeful statului a fost totuşi pe aceeaşi lungime de undă cu ONGurile în ceea ce priveşte pedepsele pentru corupţie, a căror micşorare a fost catalogată drept „inadmisibilă”. „Un aspect semnalat de ONG-uri a fost legat de micşorarea pedepselor pentru corupţie, şi aici sunt de acord cu cele semnalate, că este inadmisibilă reducerea pedepselor pentru corupţie”, a spus Băsescu.


sursa: evz.ro

Criza îngroaşă numărul datornicilor

EVOLUŢIE. Restanţele de peste 90 de zile la creditele
pentru populaţie au crescut în primele două luni din 2009 cu 35%, la peste un miliard de lei, potrivit datelor BNR.


În februarie, restanţele de peste 90 de zile ale persoanelor fizice au crescut cu 20,26% faţă de prima lună a acestui an şi de 2,5 ori comparativ cu aceeaşi lună din 2008. Conform BNR, întârzierile la plată care trec de 90 de zile reprezentau la finele lunii februarie 82% din valoarea totală a restanţelor, faţă de 80,4% în ianuarie.

Totodată, numărul persoanelor fizice care au restanţe mai mari de 30 de zile a fost la finele lunii februarie de 515.506, în creştere cu 6,7% faţă de ianuarie şi cu 14% comparativ cu decembrie. Totalul datoriilor de peste 30 de zile la creditele populaţiei, în lei, era în februarie cu 77% mai mare decât cea din aceeaşi lună din 2008.


sursa: evz.ro

FMI a dat undă verde pentru împrumutul României

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat azi pentru Mediafax că Fondul Monetar Internaţional a trimis, ieri seară, scrisoarea de aprobare a cererii de credit pe care România a adresat-o instituţiei financiare.

Ministrul a mai precizat că discuţiile referitoare la creditul extern solicitat de România a fost făcută împreună cu reprezentanţi ai FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

"Am căzut de comun acord asupra sumelor, termenelor şi condiţionalităţilor, iar acum fiecare în parte îşi face treaba. Acum am primit Memorandumul de la FMI", a mai precizat ministrul Gheorghe Pogea.


Autorităţile române au convenit, la sfârşitul lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro

De asemenea, Executivul se va reuni azi, în şedinţă de Guvern, pentru a discuta despre acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional(FMI) şi Comisia Europeană (CE).

sursa: evz.ro