23.04.2009

Băsescu trimite ONG-urile la televizor

Preşedintele a transmis ONG-urilor că dezbaterea pe Coduri s-a făcut de specialişti, dar poate continua dacă face rating mai mare decât Becali.

După o discuţie începută cu scântei, preşedintele Traian Băsescu a trimis ieri ONG-iştii care cer oprirea pentru câteva luni a Codurilor juridice în parlament, pentru a fi dezbătute public, să meargă să le disece la televizor. Cu avertismenul ironic că televiziunile ar putea să-i prefere pe Gigi Becali sau Florin Călinescu. „Dezbaterea publică poate exista şi acum. Eu nu critic pe nimeni, dar în mod categoric mai mult rating face Gigi Becali decât o dezbatere despe Coduri la televizor. E mult mai interesant să îl ai pe Florin Călinescu. Singurul lucru pe care îl vedem e «opriţi Codurile»”, s-a plâns preşedintele.

Concluziile şefului statului, după întâlnirea de la Cotroceni cu reprezentanţii a peste 20 de ONG-uri, i-au permis şi o răfuială cu Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, care îi transmiseseră că prea „se grăbeşte” şi „are probleme cu termenele”, deşi UE nu a impus o asemenea condiţie. „Poate nu e informat”, a comentat Vanghelie.

Codurile de Ferentari

„Toţi declarăm că le vrem, dar prea puţini fac eforturi să devină realitate. (...) Dezbaterea publică a avut loc cu specialiştii. Fiind nevoie de o pregătire deosebită, ea nu s-a desfăşurat în teritoriu, în sectorul 5, în Ferentari, în comuna Cleja, din judeţul Bacău, parlamentarii nu s-au dus cu ele în astfel de dezbateri publice. Probabil ar fi fost un lucru bun”, a replicat şeful statului.

Încrederea lui Băsescu în ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, nu a fost însă un argument convingător pentru reprezentanţii societăţii civile. „Suntem nemulţumiţi că termenul de dezbatere publică nu este înţeles încă nici de preşedinţie. Am primit o ofertă care ne-ar permite să participăm la dezbaterea din parlament, să oferim nişte păreri în comisii, dar asta nu înseamnă dezbatere publică”, a comentat la finalul întâlnirii Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei.

Practic, ONG-urile au cerut întreruperea pentru măcar şase luni a procedurilor din parlament, pentru ca societatea civilă să-şi poată formula opiniile pe marginea legilor. Preşedintele a dat de înţeles că le acceptă argumentele, le-a validat „buna-credinţă”, „entuziasmul” şi „inflexibilitatea unora”, dar a rămas la convingerea că „măcar Codul Penal şi Codul Civil ar fi păcat să nu treacă prin vot sau prin asumarea răspunderii până pe 15 mai”, pentru a avea în iulie un raport bun de la Bruxelles. Singura concesie a fost o reluare a discuţiilor în termenul de 20 de zile până la promulgare, pentru o eventuală întoarcere în parlament a legilor şi, până atunci, promisiunea comunicării prin intermediul consilierilor.

„Oferta” este înţeleasă însă diferit la Cotroceni şi în societatea civilă. Dacă ONG-iştii au ieşit cu impresia că li s-au propus şapte zile în care să-şi dezbată cu comisiile speciale din parlament obiecţiile la conţinut, varianta lui Băsescu este de „până la trei zile” de discuţii, preşedintele declarându-se „dispus” să discute „şapte zile, cum lea propus domnul Geoană”, doar „dacă este necesar”.

„Aţi venit pentru poză?”

De altfel, contrele au dat practic tonul întâlnirii de la Cotroceni. Prima ironie aruncată de preşedinte interlocutorilor săi a fost mulţumirea pentru „respectul arătat” după ce aceştia îl aşteptaseră aşezaţi pe scaune. „Ne întâlnim rar cu preşedintele şi nu avem exerciţiul protocolului”, a oferit Mircea Toma o justificare.

Schimbul de replici care a urmat a fost pe măsura deranjului. După ce i-a retezat scurt Indirei Crasnea „citirea luării de poziţie”, şeful statului le-a cerut reprezentanţilor societăţii civile să-i prezinte o listă cu amendamente. „Vreau să ştiu ce fel de discuţie urmează să facem”, a motivat Băsescu. „Avem o listă de amendamente pe care nu vrem să le dăm”, a intervenit Mircea Toma. Răspunsul l-a contrariat pe preşedinte, care a replicat scurt: „Dar pentru ce aţi venit acum, pentru poză?!”.

Dincolo de ostilitatea cu care a debutat întâlnirea, şeful statului a fost totuşi pe aceeaşi lungime de undă cu ONGurile în ceea ce priveşte pedepsele pentru corupţie, a căror micşorare a fost catalogată drept „inadmisibilă”. „Un aspect semnalat de ONG-uri a fost legat de micşorarea pedepselor pentru corupţie, şi aici sunt de acord cu cele semnalate, că este inadmisibilă reducerea pedepselor pentru corupţie”, a spus Băsescu.


sursa: evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu