23.04.2009

Turiştii români vor putea vota din străinătate

Cetăţenii români care vor dori să voteze la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009 vor putea să o facă şi în situaţia în care se află temporar în străinătate, informează Ministerul Afacerilor
Externe. Aşadar, turiştii vor putea vota şi ei.


Pentru alegerile din 7 iunie, MAE organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare pentru a da cetăţenilor români din străinătate posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot.

MAE atenţionează că, potrivit legislaţiei în vigoare, cetăţenii români care se înscriu pe listele de vot dintr-un alt stat membru nu vor mai avea dreptul să voteze la alegerile europarlamentare din România, ei trebuind să-şi exercite votul la scrutinul organizat de statul pe ale cărui liste s-au înregistrat.

Cetăţenii români pot vota în străinătate pe baza următoarelor documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu

temporar, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic. Indiferent de tipul actului de identitate folosit, acesta trebuie să fie valabil.

Ei se pot prezenta la orice secţie de votare organizată în străinătate de misiunile diplomatice sau oficii consulare ale României şi sunt înscrişi în listele electorale suplimentare.

MAE a demarat o campanie de informare a cetăţenilor români din afara graniţelor ţării privind procedura de votare pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009.

sursa: evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu