04.04.2009

"Dobânda la euro a ajuns la un minim istoric: 1,25%"

Banca Centrală Europeană (BCE) a scăzut dobânda aferentă operaţiunilor principale de refinanţare ale Eurosistemului cu 25 de puncte de bază, la 1,25%, sub aşteptările analiştilor, care vorbeau despre o reducere de o jumătate de punct. Cu toate acestea, dobânda la euro a ajuns la cel mai redus nivel din istorie.
BCE a diminuat şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală, tot cu 25 de puncte, la 2,25%, în timp ce dobânda la facilitatea de depozit a ajuns la 0,25%, de asemenea cu 0,25 puncte de bază mai puţin.
„După decizia de astăzi ne aşteptăm ca stabilitatea preţurilor să se menţină pe termen mediu, contribuind la puterea de cumpărare a populaţiei din zona euro”, a declarat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters. Acesta a precizat că economia mondială şi-ar putea reveni începând din 2010. „Economia mondială, inclusiv a zonei euro, se confruntă cu un declin sever al activităţii. Atât cererea la nivel mondial, cât şi cea din zona euro vor rămâne reduse în 2009, după care va urma o perioadă de recuperare în cursul lui 2010”, a spus Trichet. El a dat de înţeles că dobânda la euro ar putea să scadă şi mai mult în următoarea perioadă.
Dobânda-cheie de 1,25% este cel mai redus nivel stabilit de la introducerea monedei unice, în urmă cu 10 ani, şi reflectă recesiunea severă şi prăbuşirea ratei inflaţiei în zona euro.


sursa: http://www.sfin.ro/articol_15789/dobanda_la_euro_a_ajuns_la_un_minim_istoric_125.html

Un comentariu: